Genom att fortsätta använda websidan utan att ändra browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.
När websidan med tjänster används behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.
Meny Till kassan Tom kundvagn

Soffguide

Soffan är ofta den mest använda möbeln i hemmet. Det är i soffan du läser, tittar på TV och umgås med dina barn. Soffan är centrum i hemmet. Att köpa en användbar soffa som håller i många år kan vara en svår sak. Använd gärna våra tips för att förenkla ditt inköp!

Sofftyper

Man kan säga att det finns fyra typer av soffor, alla med sina speciella egenskaper, nämligen den klassiska hörnsoffan, divansoffan, u soffan och bäddsoffan. En hörnsoffa med eller utan divan tar upp en hel del plats, men är samtidigt ofta ombonad och tillverkad i tåliga och bekväma material. Divansoffan är perfekt för det mindre vardagsrummet, antingen för sig själv eller i kombination med ytterligare en pall en fåtölj, eller i tonåringens rum. Bäddsoffan fungerar som en soffa antingen med eller utan divan med skillnaden att det även finns en utfällbar bädd i stommen.

Det första du ska fundera på när du vill köpa en soffa är alltså vilken typ av soffa du vill ha. Det är dina behov och krav, samt det tillgängliga utrymmet i ditt hem, som avgör vilken soffa du ska välja. I denna bedömning får du givetvis lägga in priset, om priset är viktigt för dig. En större soffa ex vis en hörnsoffa är till exempel nästan alltid dyrare än en mindre divansoffa. Det beror givetvis på att den är mycket större, har mer stoppning och naturligtvis har mer material gått åt för att tillverka soffan.

Tänk på att olika soffor är byggda på olika sätt. Väger du mer än genomsnittet bör du välja en soffa som är tåligare. Vi hjälper dig gärna välja rätt soffa. Fråga gärna en gång för mycket än en gång för lite.

Howard soffan

Så kallade Howard soffor är populära, klassiska soffor i engelsk stil, som varit otroligt populära i Sverige, men även i övriga Europa och Nordamerika sedan de för första gången lanserades på 1800-talet av ett engelskt företag som 
hette Howard & Sons, och kom att ge dessa soffor deras namn. I Sverige var de under lång tid omtyckta, men ganska okända, då de inte var supermoderna vid något tillfälle, utan snarare något som köptes av dem som föredrog en tidlös stil. Idag har dock allt fler börjat inse att det finns många fördelar med en tidlös och klassisk inredningsstil, då detta innebär att man inte behöver byta ut det man inreder med lika ofta, och man i regel inte tröttnar på den tidlösa stilen lika snabbt, vilket gjort att Howard soffor fått ett riktigt uppsving.

Stoppning

De flesta av dagens soffor stoppas med kallskum, bollfiber och dun. Ibland har man polyeter i sofforna. Polyeterns och kallskummets kvalité mäts i volymvikt, kilo per kubikmeter. Ju högre volymvikt en sittdyna har, desto bättre med avseende på livslängd är den. Volymvikt är vanligtvis ingen uppgift som förmedlas till kunden. En soffa kan kännas väldigt mjuk och behaglig med låg volymvikt, men den har kort livslängd och sjunker lätt ihop när man använder den ett tag. Våra soffor innehåller alltid så pass mycket kallskum som det är möjligt för att modellen skall ha en kombination av kvalitet och sittkomfort.

Vissa soffor är stoppade med dun, men då handlar det om lite dyrare soffor. Även här varierar kvaliten och det är viktigt hur plymån är sydd. Det får inte bara vara en stor påse som man häller dunen i. Det skall vara kanal sytt så att dunen håller sig på plats.

Här får man vara beredd att puffa lite på dynorna i samband med veckostädningen.

Att köpa soffa på nätet

Det är självklart alltid en fördel att kunna provsitta en soffa innan man slår till. Det kan du inte göra när du köper en soffa på nätet, om inte samma modell finns att prova i din lokala möbelbutik. Det finns dock inga andra direkta nackdelar med att köpa en soffa på nätet. Du får all information du behöver för att göra ett bra val. Dessutom är fraktpriserna klart förmånliga, om du inte till och med har gratis frakt, det vill säga. Kom dock ihåg att kika lite närmare på reglerna för returer. Om du verkligen inte tycker om den soffa du får hem så vill du ju kunna byta eller returnera den så enkelt och smärtfritt som möjligt.

7 saker att tänka på

 • Välj en mörkare soffa om du har barn. En mörkare soffa är tacksammare mot fläckar och smuts.
 • Välj en soffa med avtagbar klädsel om du vill kunna tvätta soffan.
 • Ta reda på dina behov och hur du kommer använda soffan. Är Ni 2 i hushållet som slåss om divanen ? Köp gärna en U soffa så har Ni var sin divan att ligga i.
 • Mät mät och mät platsen där soffan skall stå. Tänk på att inte köpa en för stor eller för liten soffa. Har du svårt att föreställa dig hur stor soffan är ? Tejpa upp soffans storlek i golvet med maskeringstejp. Du får då en annan möjlighet att känna efter hur stor soffa du egentligen beställer. Skall den längre divanen vara på vänster eller höger sida sett framifrån ?

  Alla våra soffor är handgjorda. Storleken på soffan kan skilja sig något från exemplar till exemplar. Du bör därför ha 5 cm tillgodo på varje sida.
 • Välj soffa med omsorg från en erkänd e-handlare som enbart har soffor från stora fabriker i sitt sortiment. Ett sådant val borgar för att du kommer att vara nöjd med soffans kvalitet och komfort.
 • Tänk på att om du beställer tillbehör (kuddar, pallar fåtöljer osv.) till din nya soffa så kan det uppstå en liten nyans skillnad beroende på olika "bränningar" i tyget. Man kan ha tillverkat de olika tillbehören av andra rullar än soffan. Nyansskillnaden är mycket liten och oftast störs man inte av detta.
 • Kameror och monitorer reproducerar färger på olika sätt. En och samma soffa kan skifta lite i färg beroende på vilken monitor man sitter framför. Därför kan vissa tyger se olika ut i verkligheten jämfört med den bild man har sett på en skärm.

  Fråga gärna om ett litet tygprov innan du slår till. Vi kan skicka tygprover på de flesta av våra tyger.

Att tänka på vid transport av din nya soffa

 • Din nya soffa är tung och otymplig. Ha alltid minst en person till som hjälper dig att bära in soffan vid leverans.
  Transport sker till port / tomtgräns eller så långt transportbolaget kan köra, sedan avställning.
 • Lyft in soffan i till hemmet. Soffan kan lätt bli skadad vid ovarsam hantering.
 • Soffan är ordentligt inpackad, men tål inte hård och ovarsam hantering vid transport. Tänk på att hörnen är speciellt utsatta och de som oftast blir skadade först.
 • Stapla inte soffdelar på varandra.
 • Använd inte kniv eller skalpell när du packar upp soffan. Risken är att kniven går igenom plasten och skadar tyget. Använd händerna för att dra upp plasten.

Har du en fråga?